Historie

Over 100 år på toppen

Siden 1918 har vi i Hufa Luefabrikk kledd på og pyntet opp yrkesfolk, voksne og barn til både hverdag og fest. Fra Ratvika, der vi har vært siden 1967, lager vi solide hodeplagg som varer i generasjoner.

Fra håndverker i øst til fabrikkeier i vest

Martin H. Ruud ble født på en liten gård på Toten. Faren var buntmaker, og lagde derfor klær og luer av pels og skinn. Hele familien flyttet nærmere pelsselgerne i Gudbrandsdalen. Etter hvert ble det viktigste markedet for pelsplaggene kjøpstedene i Møre og Romsdal.

Far og sønn Ruud reiste dit markedene var for å tjene penger til familien. Her på vestlandskysten lærte Martin håndverket av faren. Samtidig gikk samfunnet fra landbruk til industri og fra håndverk til serieproduksjon. Martin etablerte derfor Huefabrikken i Ålesund, og ledet denne fra 1918 til 1945.

Kasjettlua har vært med siden 1918

Familien Ruud har preget næringslivet og motebildet i Ålesund i over 100 år. Ett plagg har vært med gjennom alle opp- og nedturene. Det er kasjettlua, ei klassisk lue for fiskere med blank skygge. Lua som oste yrkesstolthet ved festlige anledninger, er fortsatt i bruk på fest og i fritida.

Endringer i etterkrigstida

I 1945 døde grunnleggeren, og sønnen tok over ledelsen i firmaet. Med krav til rasjonering og kvoter i begynnelsen ble driften utfordrende. Martin F. flyttet fabrikken flere ganger for å få best mulig driftsvilkår, og drev fabrikken fra 1945 til 1973.

Hufa var lenge i sentrum av Ålesund, blant annet i Kirkegata/Skaregata. Familien har måttet ta mange vanskelige avgjørelser for å holde på tekstiltradisjonene i byen. I 1967 flyttet vi til moderne lokaler i Ratvika.

Fra gave til yrkesstolthet

Da Hufa Luefabrikk ble grunnlagt hadde hatten en helt annen status enn i dag. Det var vanlig at gutter fikk hatt i konfirmasjonsgave, og kom inn i de voksnes verden. Noen av de samme hattemodellene lager vi fortsatt. I flere år laget vi kvalitetsluer til barn, og Hufa-luene var forbundet med kvalitet og varighet. Lenge var barneluene hovedproduksjonen.

Største delen av produksjonen har siden 1960-tallet vært uniformshatter. Sangerluer har Hufa laget siden mellomrkigstiden, og med tiden har korps og hodeplagg til forsvar, politi og transportsektor blitt de viktigste markedene.

Oppkjøp av konkurrenter

Svein var tredjegenerasjons fabrikkleder og tok som sin far over bedriften etter at forgjengeren døde i 1973, og drev firmaet til 2008.  Hufa satset i denne perioden på barneluer og styrket seg i anbudsmarkedet med uniformsluer.

Før var det mange luefabrikker som lagde uniforms- og herrehatter i Norge. Nå er det bare vi igjen. Hufa kjøpte fleire fabrikker fra 1970-tallet og fremover. Det førte til økt antall modeller, og bedre vilkår.

Store oppdrag sikrer fremtiden

Lenge lagde vi luer til hverdag for både barn, herre og yrkesliv. Fra 1970-tallet og fremover ble oppdrags- og anbudsproduksjon viktigst. Det sikret videre utvikling av bedriften. Særlig viktige ble rammeavtaler fra årtusenskiftet.

Vi er alene igjen som hatteprodusent i Norge. I dag er største delen av produksjonen i utlandet. Vi samarbeider tett med fabrikkene for å sikre høy kvalitet på produktene og gode vilkår for ansatte og miljøet.

Satset stort på barneluer

Gjennom flere tiår satset Hufa Luefabrikk stort på barneluer og strømpebukser. Luene var kjent for stor kvalitet, og ble solgt i eget utsalg i Ålesund og i store kjedebutikker i Norge. Mange har søte barnebilder av små barn som leker ute i Hufa-luer fra Ålesund. I 2017 forberedte Hufa Luefabrikk de siste kolleksjonene for barn.

Hufa Luefabrikk ser ut i verden

Siden 2008 har Heidi ledet arbeidet ved Hufa Luefabrikk. Hun tar den stolte familiebedriften videre, og sørger fortsatt for at kvalitetshodeplagg blir levert til store og små kunder i inn- og utland. I 2017 gjorde bedriften det strategiske valget å prioritere anbuds- og oppdragsproduksjon, og avsluttet derfor produksjon av barneluer. Blant viktige oppdrag bedriften fikk var luer til Politiet i Norge og Sverige.

Farge på 17. mai i flere tiår

Hufa Luefabrikken har fortsatt å produsere hodeplagg og tilbehør for korps og kor. De fleste små og store musikanter har stolt tatt på seg en hatt fra oss, vist hva de kan, og skapt god stemning på 17. mai og andre høytidsdager.

For nye generasjoner

Heidi vokste opp i Hufa Luefabrikk, og som fjerde generasjons Ruud tok hun over ledelsen av bedriften i 2008 fra faren, Svein. Hun leter hele tiden etter nye samarbeidspartnere for å levere kvalitetshodeplagg i flere generasjoner fremover. De nye generasjonene i Ruud-familien har allerede vært modeller for barneluer. Kanskje dukker det opp nye produkter, ideer og markeder i fremtiden fra bedriften vår i Ratvika i Ålesund?